Tiyatro Dünyası

MUAZZEZ KURDOĞLU İSTANBUL’A YERLEŞİYOR — Ankara Devlet Konservatuvarının ilk mezunlarından, Devlet Tiyatrosunun en kıdemli oyuncularından Muazzez Kurdoğlu, Dormen Tiyatrosu kadrosuna girdi ve İstanbul’a yerleşti. «Bit Yeniği» nden sonra, Bill Noughton’dan çevrilen «Eski Çamlar Bardak Oldu» adlı komediyi hem sahneye koyacak, hem bu oyunda oynayacak. Muazzez Kurdoğlu’nun eşi Haluk Kurdoğlu da Devlet Tiyatrosu aktörlerindendir ve eşiyle birlikte İstanbul’a gelip gelmeyeceği, henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bayan Kurdoğlu, bu arada Muammer Karaca sahnesinde Keloğlan Çocuk Tiyatrosu adına bir oyun sahneye koydu. Kadıköy İl Tiyatrosu’ndan aldığı bir teklifi ise vakti olmadığı için yerine getiremedi.



«SÖYLE SEN KİMSİN?» DE VASFI RIZA SAHNEYE ÇIKIYOR — Her yıl tiyatro tiryakilerinin «Aman Vasfi Rıza'nın bir oyunu olsa da gidip görsek» derler. Vasfi Rıza hayranlarının bekledikleri komedi nihayet bugünlerde temsil edilmeye başlanıyor. Willys Hail ve Keith Waterhouse adlı iki yabancı yazarın Söyle Sen Kimsin? (Say Who You Are) adlı iki bölümlük komedisinde Vasfi Rıza'yı seyredip bol bol güleceğiz. Oyunu aynı zamanda sahneye koyan meşhur komedyenin yanında Gül Gülgün, Ayşegül Devrim, Ersan Barkın ve Saltuk Kaplangı da rol alıyor.



DEVLET TİYATROSU’NUN «KEÇİLER ADASINDAKİ CİNAYET» ADLI OYUNUNUN BAŞINA GELENLER — Önce İzmir'deki Devlet Tiyatrosu sahnesinde temsil edilen İtalyan yazan Ugo Betti’nin (çeviren Ahmet Muhip Dranas) Keçiler Adasındaki Cinayet adlı oyunu 15 gün sahnede kaldıktan sonra Devlet Tiyatrosu'nun Bursa'daki sahnesine geçmişti. Fakat, piyesin orada da talihi yokmuş ki gene temsilden kaldırıldı. 34 ED 634 plakalı otomobil ile Bursa'da Altıparmak semtine giden, Keçiler Adasındaki Cinayet oyununun iki aktrisi, Handan Uran (Muhsin Ertuğrul'un eşi) ile Sevinç Aktansel kazaya uğradı. Elektrik direğine çarpan otomobilde yaralanan sanatçılar Bursa Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bu yüzden oyun da sahneden indirildi.



KENT OYUNCULARI’N- DA ÇOCUK PİYESİ — Kent Oyuncuları, Dormen Tiyatrosu'nda her pazar 11'de bir çocuk oyunu temsil ediyor: Ayşegül Sihirli Ülkede adlı oyunu Esin Kenter The Wizard of Oz adlı eserden dilimize çevirmiş. Müşfik Kenter ve Oğuz Aral'ın sahneye koyduğu oyunda Müşfik Kenter, Pekcan Koşar, Tolga Tiğin, Candan İsen, Mustafa Alabora ve İstanbul Belediyesi Şehir Konservatuvarı öğrencileri rol alıyor.





GENAR’DA «ÇORBAMDAKİ KIZ»

Genar Tiyatrosu bugünlerde Terence Frisby'nin yazdığı, Hasan Leventoğlu ve Cem Gürzap'ın çevirdiği «Çorbamdaki Kız» adlı 3 perdelik komedisini Ersan Uysal yönetiminde oynuyor. Oyunun sanatçıları (resimde soldan sağa): Oğuz Oktay, Aras Ören, Nevzat Şenol, Suna Keskin, Ali Yalaz ve Nurhan Nur'dur. Genar Tiyatrosu, Küçük Sahne'de yıllar önce oynanmış, Karl Witlinger'in meşhur «Samanyolu» komedisini de temsil etmeğe hazırlanıyor. İki kişilik oyunun sanatçıları Tuncel Kurtiz ile Tuncer Necmioğlu... Bu oyundan sonra Aydın Engin'in yazdığı, «politik taşlama» diye vasıflandırılan, «Devri Süleyman» adlı komedi sahneye konacak. Genar Tiyatrosu bu oyun için iki yeni aktris ile Ersun Kazançel'i kadrosuna aldı.





«KANLI NİGAR» SAHNEDE

Arena Tiyatrosu, senarist ve piyes yazan Sadık Şendil’in Karagöz ve ortaoyunundan ilham alarak yazdığı Kanlı Nigâr adlı komediyi (birkaç yenilikle) seyircilerine sunuyor. Başroldeki Münir Özkul, zaman zaman kavuklu, pişekâr, Karagöz, Hacivat oluyor, Kanlı Nigâr rolündeki Altan Karındaş da Nigâr'ı asrileştirmiş. Diğer rolleri Mete İnselel, Suna Selen, Nurdan Alpgiray, Handan Demir, Cenk Güner, Cenap Aydınoğlu, Sümer Tilmaç, Metin Tekin paylaşıyor.





HİSSEİ ŞAYİA

• Yazan: İbnürrefik Ahmet Nuri • Komedi, 3 perde • Sahneye koyan: Necdet Erentok • Dekor: İ. Toraman ve G. Eymür • Oynayanlar: Şükrü Emrealp, Çetin Yassıkaya, Nurhan Ağan, Işılay Alper, Kayhan Oktar, Aysel Eymür, S. Eymür, İncilay Erentok.

Geçen yıl kurulan Mersin'deki Ataş Tiyatro Topluluğu, amatör bir ruhla çalışarak, tiyatroyu Mersinlilerin ayağına kadar getiriyor. Geçen yıl hayli ilgi gören topluluk, bu yıl ramazan ayında kanto ve düettolar oynadıktan sonra, İbnürrefik Ahmet Nuri'nin «Hisse-i Şayia»sını sahneye koydu.



Mersin'de, hayli ilgi gören Hisse-i Şayia, aşırı bir komedi havasında oynanıyor. Eğer oyuna Nesibe rolü ile Şükran Emrealp, Suudi rolü ile Çetin Yassıkaya, Faika rolü ile İncilay Erentok ve Mahmure rolü ile Işılay Alper, gerçek havayı vermeseler, insan bir ortaoyunu seyrettiğini zannedecek. Fakat bütün bunlara rağmen Hisse-i Şayia, sıkılmadan, hatta gülmekten kırılarak seyredilecek bir oyun olarak temsil ediliyor. Ataş Tiyatrosu Mersinlilere tiyatro zevkini tattırıyor. Oyunun dekor ve kostümleri ise gerçekten çok başarılı. Ataş Tiyatrosu'nun en büyük önemi ve özelliği, birçok entellektüel, aydın kişinin bir arada yaşadığı endüstri ve ticaret merkezinde, tiyatro gibi çok faydalı bir sanata yer verilmesidir. Bu teşebbüsün tam amatör bir sanat ruhu taşıyan öncüleri ve tatbikçileri ne kadar övülse azdır.





İSYANCILAR

• Yazan: Recep Bilginer • Sahneye koyan : Ziya Demirel • Kostüm: Sabiha Erdoğan • Oynayanlar: Beyhan Hürol, Ekmel Hürol, Yalın Tolga, Ertan Savaşçı, Ziya Demirel, Emel Göksu, Sermet Serdengeçti, Gülyüz Tolga, Günaydın Yaltrak, Osman Daloğlu, Oya Öcalır, Oktay Dener, Hikmet Çam, Alev Tolga, Osman Gidişoğlu.

Ankara'nın yeni açılan sahnesi Mithat Paşa Tiyatrosu, Ankaralı tiyatro severlere ilk oyun olarak Recep Bilginer'in İsyancılar adlı oyununu sunuyorlar.

Oyun Anadolu'nun «Yavuzlar» adlı bir köyünde geçiyor. Köylü, geçimini temin etmek için bir taraftan tabiatla uğraşır, bir taraftan da Yavuzlar'ın muhtarıyla...



Muhtar Allah'ın belası bir adamdır. Köylüden sebepsiz yere vergi toplar, köy için gönderilmiş şeker, gazyağı, un ve patiskayı dilediğine dağıtır.

Günün birinde bu kötü durumu köylüye anlatan, onlara, haklarını elde etmesini öğreten köy öğretmeni, muhtarın gözünde bir isyancı şefi olarak belirmeğe başlar. Muhtar, kendisini köylüye hükümetin köydeki mutlak sembolü olarak tanıtmasını bilmiştir. Bu vaizden muhtar kendisine karşı yapılan suçlamaları, ilin valisine, hükümete karşı yapılan ayaklanmalar olarak şikâyet eder. Hem de kaybettiği seçimin hileli olduğunu ileri sürer. Valinin gönderdiği jandarma, isyancı olarak gösterilen köylüleri toplar ve hapse atar.



9 ay hapis yatan köylü, köye döndüğü zaman artık muhtarla konuşmamaktadır. Hatta köyün kahvecisi onu bir ara öldürmeye bile kalkışır, ama başaramaz. Sonunda muhtarın çevirdiği dolaplar jandarma tarafından da anlaşılır. Oyun, prestijini tamamen kaybetmiş olan muhtarın başta Fadime Nine olmak üzere köylüler tarafından köyden kovulmasıyla son bulur.

«İsyancılar» da köylüye hiç bir şey vermeyen, aksine hep ondan alan particiler yeriliyor. Bilginer eserinde, hükümet karşısında ezilip yok olan, fakat sonunda dirilmesini bilen köylüyü çok iyi işlemiş, özellikle oyunun dili ve Ziya Demirel'in rejisi başarılı.



Oyunun başrolü muhtarda. Davranışları, dili, mimikleriyle Muhtar (Ekmel Hürol), Fadime Nine (Beyhan Hürol), Garip Ali (Yalın Tolga), Bekir Emmi (Ziya Demirel) ve çok iyi bir tip yaratmış olan Bekçi Selim (Ertan Savaşçı) güçlü bir oyun çıkarıyorlar. Yalnız öğretmen (Sermet Serdengeçti) ve jandarma (Oktay Dener) sahnede biraz zayıf kalıyor.

Dekor ve kostümler ise gerçekten mahalli havayı başarıyla veriyor.

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1968 TARİHLİ 4. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir