Sahnelerin Kedisi



Perde açıldığı zaman sahnede önce yaşlı bir kadın vardı. Çöplüklerden öte beri toplayıp satarak geçinen bir «eskici». Elindeki eski çocuk arabasını bir kenara bıraktı. Boynu kırık taş bebeklerden biriyle (sanki karşısında insan varmış gibi) tatlı tatlı konuştu. Sonra, her zaman oturduğu koltuğa döndü, «Ne yapıyorsun bakayım sen orada?» diye sordu. En sonunda da sahnenin arka tarafına, «Viktor! Viktor! Neredesin?» diye bağırdı.





Salondaki seyirciler bu adı duyunca, sahneye Viktor isimli bir adamın geleceğini zannedip beklediler. Bir an sessizlik oldu ve kapı aralığından bir tekir kedi göründü! Herkes önce şaştı, sonra şaşkınlık yerini gülümsemelere bıraktı, daha sonra da alkışlar yükseldi. Viktor, «Tatlı Kaçık» Nisa Serezli’nin rolünü çalmıştı!

Perde kapanıp kulisteki odasında konuştuğumuz zaman Nisa Serezli «Viktor» u bize tanıttı; «Geçen hafta Viktor'un 'antresi' vardı. Rolünü yaptı. Ama sahneden çıkmadı. Koltuğa zıpladı, kurulup oturdu. Şarkı söyleyerek yalanmaya başladı. Seyirci benim sözlerimi dinlemiyor, gözünü ondan ayıramıyordu. Oyunda olmayan birkaç cümle ile Viktor’u kulise zor gönderdim.»





Viktor'un asıl adı «Fatoş»! Yani dişi bir kedi... Ama. Tatlı Kaçık» la erkek rolüne çıkıyor. Nisa’ya göre «Fatoş» gibi bir «aktris» bulmak son derece zormuş!

- «O kadar iyi rol yapıyor ki, sormayın» diyor. Anlıyor işinin önemini. Gel' deyince geliyor, 'git' deyince gidiyor. Günde iki buçuk liralık et yiyor. Bir de dublörü var. Onun adı: ‘Minik'... Yalnız ‘Minik’ erkek olduğu için işler karışıyor. Bazen baş başa geziyorlar, bizi ve oyunu unutuyorlar. Geçen hafta Fatoş hastalandı yerine Minik çıktı. O da rolünü çok güzel yaptı. Keyfinden mırıltı şeklinde şarkı okudu. İzmir’de de Viktor rolüne çıkan bir İzmirli 'aktör' vardı. Adı: Minnoştu... Turneye hem Fatoş’u hern Minik'i götüreceğiz. Böylece Türkiye'de tiyatro turnesine çıkan ilk kediler Fatoş ile Minik olacak.»



«Tatlı Kaçık» ta Viktor bir. otomobil kazasına kurban gider. Bu acıklı sahne bütün seyircileri ağlatır. Tabii bunda piyesin bütün oyuncularının rolü var. Bir tiyatro dolusu seyircinin arkasından her akşam ağladığı Viktor’un daha doğrusu Fatoş ve dublörü Minik’in çeşitli huyları ve özellikleri var: Fatoş üç yaşında, Minik yedi... Fatoş üç renkli (beyaz, sarı, gri), Minik ise iki... (beyaz ve sarı), ikisi de anlayışlı, gürültü ve seyirciden korkmayan, adları çağırılınca istenilen yere gelen çok terbiyeli kediler.



Nisa Serezli, «Zaten kedileri, hayvanları çok severdim. Bu oyunda Fatoş ile Minik'e o kadar alıştım ki 'Tatlı Kaçık'ın temsili biterse çok üzüleceğim. Ama 'Tatlı Kaçık' o kadar sevildi ki yaz turnesinde ve gelecek sezon İstanbul'da bu oyunu oynayacağız. Sahnede bile sevgili kedilerimden ayrılmadığım için ayrıca sevinçliyim,» dedi.

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1968 TARİHLİ 20. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir