“Susuz Yaz” Amerika’da



Nereden nereye? İzmir'in «Bademler» köyünde 1963 yılının yakıcı güneşi altında çevrilen; 1964 Berlin Film Festivali'nde, bütün dünye filmleri arasında, birincilik armağanı «Altın Ayı»yı kazanan, çok ünlü «Susuz Yaz», geçen hafta New York'a karlar yağarken, Türk - Amerikan Derneği'nin yardımıyle Moda Enstitüsü'nün 1.000 kişilik sinema salonunda seyircilere gösterildi.





Bir Türk filmi, sinema tarihinde ilk defa olarak Amerika'da gösteriliyordu. Biri 15.30'da, diğeri 18'de olmak üzere iki matinede seyircilere sunulan «Susuz Yaz» ı seyretmek üzere, New York'tan çok uzaklardan, hatta Kanada'dan Türkler gelmişti. «Susuz Yaz» ın başoyuncuları, Erol Taş ile Ulvi Doğan ve Hülya Koçyiğit, «Türkiye'de rejisörler de varmış» dedirttiler. Bir köpeğin sahiden öldürülmesi, bir tavuğun kamera önünde kesilmesi gibi sahneler seyircilere biraz «sert» geldi, ama İtalyan «Neorealizm» inin bitişinden üç - dört yıl sonra «yeni gerçekçiliğin» izlerini hala taşıyan film gene de büyük ilgi topladı. Kemal Horolu'nun «Türkiye -Kıtalar Arasında Köprü» adlı dokümanterinin de gösterildiği sinemadan çıkan seyirciler:





- «Amerika'ya başka Türk filmleri gelse de, seyretsek.» dediler. Ulvi Doğan, bu arada, Kemal Horolu ile ortak bir film firması kurduğunu ve New York'ta film çevireceğini söyledi. Böylece, iki Türk prodüktörü ilk defa Amerika'da film çevirmiş olacak. 10 yıl önce Mümtaz Alpaslan (Küçük Sahne'de aktörlük yapmıştı) Amerika'da kovboy filmlerinde başrol yapmıştı. Ama bir prodüktör sıfatıyla değil.

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1968 TARİHLİ 14. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir