Türkiye’nin İlk Animasyon Filmi

Yapı ve Kredi Bankası hesabına, Türkiye’nin ilk büyük karton filmi «Evliya Çelebi Seyahatnamesi», «desen anime» ressamları Yalçın Çetin ile Tonguç Yaşar tarafından 3 ayda meydana getirildi. Vasfi Rıza’nın seslendirdiği «Evliya Çelebi» ince esprili, bir kültür filmidir.





— Sinemadan içeriye girerken, kapıda bilet kesen tanıdık adam: «Aman beyim, acele edin, filmden önce renkli bir reklam filmi var. Harika bir şey... Muhakkak görün!» diyerek beni adeta, zorla içeriye, salona yolladı. Tam koltuğa otururken bahsettiği film de gösterilmeye başladı: «Evliya Çelebi Seyahatnamesi» adını taşıyan film ressamlar tarafından «el» ile yapılmış; Latinlerin «desen anime», Anglosaksonların «cartoon film» dedikleri renkli bir film... Çok kimse bu çeşit filmleri Walt Disney'in icat ettiğini ve asıl kötüsü onun yarattığı tipleri, Miki'yi, Çomar'ı, Vakvaka Kardeş'i çizmek gerektiğini sanır. Perdede «Evliya Çelebi» gibi bizim mizah ve seyahat «kahramanımızı» görünce: «Aferin bunu düşünenlere...





Ulusal tiplerimizi böyle modern bir sanatta ele almayı ihmal etmemiş ve ilk defa ileri bir adım atmışlar» dedim. 5 - 6 dakika süren filmde, Vasfi Rıza'nın sesiyle konuşan Evliya Çelebi öyle tatlı, öyle mübalâğalı maceralar geçiriyordu ki seyirciler kahkahalarını tutamıyorlardı. Filmin bir yerinde, arkamdaki seyirci dayanamadı, kuvvetle alkışladı. Bir reklam filminin alkışlandığını da ilk defa görüyordum. Filmin sonunda, Yapı ve Kredi Bankası'nın kısa bir reklamı ve en sonunda filmi yapan «Stüdyo Çizgi»nin telefonu vardı. Ertesi günü, «Evliya Çelebi Seyahatnamesi»ni yaratan sanatçılarla tanıştım: Yalçın Çetin ile Tonguç Yaşar, 12 arkadaşıyla üç ay gece gündüz çalışarak bu filmi hazırlamışlar. Evliya Çelebi'nin 10 hikayesini, 5200 film çizerek, 5 buçuk dakikaya sığdırmışlar.





— «Yapı ve Kredi Bankası bu filme tam 174.000 lira ödedi. Yakında, Evliya Çelebi'nin bir karton filmini daha tamamlayacağız. Sonunda bulunan reklam kısmını çıkarıp ekleyeceğiz. Böylece öğretici bir «kültür filmi» ortaya çıkacak. Yabancı tipler yerine, kendi kahramanlarımızı kullanmak bize de büyük bir sanat heyecanı verdi. Yapı ve Kredi Bankası, böyle bir konu seçmekle öncülük yapmış oldu. Vakvaka Kardeş yerine Evliya Çelebi'nin esprisi, mizahı, gezilerinin merak çekiciliği, öğreticiliği, onlardan bin kere üstündür.»



Yalçın Çetin, karton filmleri üzerine Almanya'da dört yıl ihtisas yapmış. Şimdiye kadar 33 karton filmi yapmışlar. Fakat «Evliya Çelebi Seyahatnamesi» en büyük eserleri... Yakında 10 hikayelik yeni bir film daha yapacaklarına göre Evliya Çelebi gittikçe büyüyecek...

«Stüdyo Çizgi»nin sahipleri bize resimlerin nasıl yapıldığını, nasıl «hareketlendirildiğini» ve filme alındığını uzun uzun gösterip anlattılar. Neticede bu işin iğne ile kuyu kazmak kadar zor ve her ressamın yapamayacağı kadar ince bir iş olduğunu gördüm. Fakat ressamlar binlerce metrelik yerli filmlerin görmediği alkış ve takdiri 165 metrelik filmlerinden alıyorlar.

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1968 TARİHLİ 1. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir