İsimlerin Hikayeleri

THE ROLLING STONES

Büyüklerin öfkesine, yargıçların sert kararlarına aldırış etmeyen kaya gibi delikanlılardır «The Rolling Stones» = (Yuvarlanan Taşlar). Hiç bir topluluğun adı onlarınki kadar çok oturmamış. İsimlerini daha bir hiç iken hayranı oldukları Muddy Waters’in «Rolling Stones» adlı şarkısından almışlar. Bu şarkının onlara uğur getireceğine de inanmış olacaklar ki, «Rolling – Stones» u adamakıllı benimseyip bu orijinal isimde sebat etmişler.



THE WHO

Kim gelmiş? Şarkı söyleyen kim? Dinleyen kim? Who İngilizcede «kim» anlamına geliyor. Topluluk bu adı sırf dikkati çekmek için almış. Ve dikkati çekmişler de... Artık hiç kimse, «Bunlar da kim?» diyemiyor, zira adlarından «kim» oldukları belli. Özellik bakımından, diğer gruplardan pek farkları yok.



THE LORDS

Beş Berlinli genç gruplarını kurdukları zaman deri ceketli beatnikler dünyayı yeni yeni sarmaya başlamıştı. Bunun için onlar da sırf değişiklik olsun diye Lordlar gibi zarif elbiselerle seyircinin karşısına çıktılar. Eee bu kadar güzel giyinen topluluk kendine «Lordlar» dan başka bir isim alabilir mi?



THE BEATLES

Beat İngilizcede vuruş, tempo anlamına geliyor. Beatles de böcek. Ringo, John, Paul ve George bu iki kelimeden, yaptıkları müziğe uygun bir isim yaratmışlar. Hem de öyle bir yaratma ki, rakipleri ne kadar çoğalırsa çoğalsın, daha uzun zaman unutulmayacağa benzerler.



THE BEE GEES

İngiliz asıllı 3 Avustralyalı kardeş Barry, Robin ve Maurice Gibb ile iki arkadaşları günün birinde bir gurup kurarlar. Topluluklarına isim olarak da Gibb kardeşlerin soyadını, «Brothers Gibb»i biraz değiştirip «The Bee Gees»i alırlar. Onun için bu kelimenin manasını lügatlerde filan sakın aramaya kalkmayın.



THE HERMAN’S HERMITS

Herman’s Hermits topluluğunun kurucusu Peter Noone’dur. Peter, İngiliz televizyonunun ünlü tipi Sherman’a çok benzediği için topluluğunun ilk adı olarak Sherman’dan bir «S» atıp Herman'ı almış. Sonuna da Hermits’i «Havariler» i eklemiş. Böylece Peter Noone'un dini düşüncelere kapılmadan kurduğu orkestranın adı Herman ve Havarileri olmuş...



THE HOLLIES

Beat müziği yapan The Hollies topluluğunu kuran gençler, böyle bir orkestra kurmaya karar verdikleri için bu ismi almışlardır. Hollies'in Türkçe karşılığı «Kutsallar» anlamına gelmektedir.



THE MONKEES

Günün birinde bir menajer, bir seri televizyon programı için dört genç angaje etti. Önce «Bundan böyle sizin isminiz «Vazgeçilmezler olsun,» dedi. Fakat sonra karar değiştirip Moonkees yaptı. Monkees, Monkeys = maymunlar kelimesinin değiştirilmiş bir şeklidir. Topluluğa bu ismi niçin verdiğine gelince... Bunu kendisi de bilmiyor. «Laf olsun diye,» diyor.



BUFFALO SPRINGFIELD

Topluluğun kuruluşu geçen yılın ilkbaharına rastlar. California'lı 5 fakir genç bir topluluk kurmaya heveslenmişler ve müzik çalışmalarını yol kenarında yapmayı adet edinmişlerdi. Günün birinde, önlerinde yolu tamir eden koca bir silindir sürdü ve onların isim babaları oldu. Silindirin her iki tarafında rengarenk yazılmış bulunan ''Buffalo Springfield'' adını benimsediler.

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1968 TARİHLİ 1. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir