Charlton Heston “Tarzan” Oldu




İnsanlar artık feza elbiselerini giyip feza gemilerine atladılar mı, komşu kapılarını dolaşır gibi fezadaki gezegenleri dolaşıyorlar. Bugün için artık Ay’a, Venüs gezegenine gitmek çocuk oyuncağı gibi bir şey oldu… İnsanlar, fezada başka dünyalar kurmak istiyorlar.

Gün geçmiyor ki, dünyanın çeşitli feza alanlarından çeşitli gezegenlere feza gemileri kalkmasın. Gözü pek delikanlılar, genç kızlar feza gemilerinde çalışmak için sıraya giriyorlar.





İşte bu gözü pek feza pilotlarından biri de Amerikan sinemasının yirmi yıllık aktörü Charlton Heston... İnsan rüyasında Charlton Heston'u feza pilotu kılığında görse inanası gelmez... Yıllar yılı birbirinden ünlü kişileri beyazperdede başarıyla canlandıran Charlton Heston bile feza kıyafetini giyindikten sonra aynada hayalini seyredince gözlerine inanamamıştır ya neyse...

Evet, Charlton Heston, gıcır gıcır feza elbiselerini giyinmiş, gemisinin yanında hazır bekliyor. Adamları da uzun sürecek bir yolculuğun son hazırlıklarını yapıyorlar. Biraz sonra geminin mürettebatı içeri girecek ve bundan sonra aylarca sürecek bir feza yolculuğu başlayacak. Charton Heston’un başkanlığındaki feza heyeti gökyüzündeki sayısız gezegenlerden birine gidip orada bilimsel araştırmalar yapacak.





Fakat insanlık hali bu. Bilgini de, cahili de elbet bir gün bir hesap hatası yapabilir. Nitekim Charlton Heston'un gezegen yolculuğunu tertipleyen bilginlerden birinin de küçük bir hatası ekibinin fezada başka bir gezegene inmelerine sebep olunca durum karışır... Charlton Heston ve arkadaşları yabancı gezegende kendilerine yardım edecek birilerini aramak isterlerken karşılarına kimler çıksa beğenirsiniz? İnsan kılığına girmiş bir sürü maymun!... Hepsinin de kılığı kıyafeti yerinde!...





İnsanın gelişmiş bir maymun olduğu iddiasını düşününce içiniz rahatlıyor, değil mi? «Hah» diyorsunuz, «Kahramanımız Charlton Heston fezanın en ücra köşesinde de insanlara dost olan yaratıklarla karşılaştı, bundan sonra işi iştir...» Halbuki ne gezer... Asıl felaket, Charlton Heston, maymunlarla karşılaştıktan sonra başlıyor... Zira gezegendeki maymunlar, insanların baş düşmanlarıdır. Nasıl bir zamanlar insanlar maymunları tecrübe hayvanı olarak kullanmışlarsa, bu defa da bilgili maymunlar insanlardan aynı şekilde faydalanmak istemektedir. Bu maymunların maşallah hepsi de marifetli... Topu birer allâme!... Bilmedikleri, anlamadıkları yek gibi bir şey. Ama kahraman Charlton Heston, fezada da olsa bir avuç düşmanla başa çıkamaz mı, elbette çıkar. Yalnız bu işi halledinceye kadar iki saatlik bir sürenin geçmesi gerekir.





Beyazperdenin Ben - Hur'u «Planet of the Apes» (Maymunlar Gezegeni) isimli filmde feza çağının bir çeşit Tarzan'ı olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlarla hayvanlar arasındaki ilişkilerden ilham alınarak hazırlanan bu filmin hikayesi, «Kwai Köprüsü» yazarı Pierre Boulle'nin aynı isimdeki romanından alınmış.

Başrollerde Chariton Heston ile Linda Harrison adında genç ve güzel bir yıldız adayı oynuyor. Filmin kahramanlarının çoğunluğunu maymunlar teşkil ettiğine göre, bu kadar çok maymun hangi ormandan toplandı diye merak etmeyin. Onlar da Hollywood'un tanınmış kişileri... Sadece maymun kılığına girmişler, o kadar.





Maymun kıyafetlerinin hazırlanması aylarca sürmüş. Artistler, bir kere maymun kıyafetine girdiler mi, günlük çalışmalar bitinceye kadar da üstlerini değiştiremiyorlar. Çünkü giyinmeleri üç saat sürüyor. Bu yüzden de filmin çevrildiği Fox Stüdyolarının lokantasında öğle saatlerinde bir alay maymunun masalara oturup gülüşe, oynaşa yemek yediklerini görüyorsunuz.

Maymun kıyafetli garip yaratıklar, ilk günlerde stüdyoda şaşkınlık yarattılar. Birçokları iki yüz makyaj uzmanının yarattığı bu kıyafetlerin sırrını çözmek için, bir hayli uğraştılar.



«Maymular Gezegeni»nin son yıllarda çevrilen macera filmlerinin en masraflılarından biri olacağı muhakkak. Filmciler, bir maymun kıyafetinin, her tarafı elmaslarla süslü en pahalı cinsten kadın tuvaletine bedel olduğunu belirtiyorlar.

Feza Tarzan'ının maymun arkadaşları Kim Hunter, Roddy McDowall ve Maurice Evans. Rejisör Franklin Schaffner'in yönetiminde çevrilen bu filmin son yılların en ilgi çekici kurdelelerinden biri olacağına hiç şüphe yok...

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1967 TARİHLİ 44. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir