1968 Ses Finalistleri

SES mecmuası 1968 yılı Sinema Artisti Yarışması’nda «Finalist» adını alacak yarışmacıların tespiti için, geçen hafta 65 yarı finalistini gösteren tecrübe filmi Acar Film stüdyosunun projeksiyon salonunda seyredildi ve finale kalacak 14 erkek ile 10 genç kız tespit edildi. Bu hafta sizlere, 1968 SES Sinema Artisti Yarışması’nda «Finalist» unvanını alan genç kızları tanıtıyoruz. Gelecek hafta da erkek finalistleri vereceğiz…





Geçen hafta Acar Film Stüdyosu'nun projeksiyon salonunda, SES 1968 Sinema Artisti Yarışması'na katılan 11 film firması (Acar, Arzu, Duygu, Er, Erler, Kemal, Kervan, Kulüp, Melek, Metro ve Pesen Film) sahipleri ile rejisör Baha Gelenbevi, senarist Sadık Şendil ve SES mecmuasından Sezai Solelli, Erdoğan Sevgin, Enis Olcayto cumartesi günü çekilen «ilk tecrübe filmini» seyrettiler. Tecrübe filminin çekimine «yarı finalist» adını alan 25 erkek ile 35 genç kız katılmıştı. Mazereti olup «canlı elemeye» gelemeyenlerle genç kız ve erkek toplamı 65'e çıkmıştı. Göze çok güzel görünen birçok yarışmacının sinema kamerasına çirkin geldiği; yani, ilmi bir dille fotojenik olmadıkları görüldü.



Buna mukabil elbiseleri içinde orta derecede puan olanların, mayolarıyla perdede göründüğü zaman daha yüksek puan topladığı anlaşıldı. Bir düzine projektörün kuvvetli ışıkları altında kusurlar da, meziyetler de meydana çıkıyordu. 16 kişilik jüri «finalist» sıfatını vermek üzere, tecrübe filmi çekilen 65 kişiden 24 kişiyi ayırdı. Bunların 10'u genç kız, 14'ü genç erkekti. Finalist» adını alan bu 24 yarışmacının her birine 11 prodüktörün 11 filmde oynatma taahhüdü vardı.



Yazılı olarak yapılan bu taahhüde göre birinci, ikinci ve üçüncü dışında kalacak 7 genç kız ile 11 genç erkek, hem yarışmayı destekleyen 11 firmanın bir yıl içinde çevireceği filmlerin birinde oynayacak, hem de adları film afişlerine muhakkak yazılacaktı. Ancak, bu finalistler, film yapımcısından, filmdeki rolünün önemine göre ve piyasadaki fiyatlar seviyesinde bir ücret alarak çalışacaktı. Böylece 11 filmde oynamaya hak kazanan finalistler, ilk üç dereceye girenlerle, bir yıl içinde, aynı sayıda film çevirmiş olacaktı. İstidatlı, kabiliyetli, fotojenik ve oyun gücü olan bir finalistin bu 11 filmden sonra, pekâlâ meşhur bir yıldız olabilirdi. 7.329 kişi arasından elene elene 24 kişiye inmek, doğrusu bu 10 kız, 14 erkek için büyük, hem de çok büyük bir şeydir.



Finalistlerin ayrılması işi bittikten sonra, prodüktörler ilk üç dereceyi kazanacakları seçmek için ikinci bir tecrübe filminin lüzumlu olduğuna karar verdiler. Böylece yarışmada «tesadüfün» rolü bir derece daha ortadan kalkacak ve bir hafta ara ile iki defa kamera karşısına çıkan finalistlerin başarı derecesi daha iyi ölçülmüş olacaktı. Çekilecek olan yeni filmler ilk «tecrübe» filmleriyle birleştirilerek jüri tarafından seyredildikten sonra kapak yıldızları ile ikinci ve üçüncüler belli olacaktı.





Duygu Alev

Canlı elemeye son dakikada yetişen Duygu Alev, 1945 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Yeşil gözlüdür. Boyu 1.65, kilosu ise 53’tür. Fatih Kız Lisesi'nden ayrıldıktan sonra hayata atılmıştır. Halen bir gazetenin muhasebe servisinde çalışmaktadır. «SES 1968 Sinema Artisti Yarışmasına arkadaşlarının teşvikiyle girmiştir.



Fatma Karanfil

Yarışmamıza katılan 7.329 yarışmacının en genci olan Fatma Karanfil, 1952 yılında Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Boyu 1.63, kilosu 50'dir. Gözleri bal rengindedir. Ortaokul son sınıf talebesi olan Karanfil, tek dersten beklemelidir. Sinemayı dünyadaki bütün mesleklere tercih ettiğini söylemektedir.





İnci Gökmen

Asıl adı İnge’dir. 1943’te Hamburg’da doğmuştur. Berlin Yüksek Ticaret Okulu'nu bitirdikten sonra bir Türk’le evlenerek memleketimize gelmiş ve İstanbul’a yerleşmiştir. 1.70 boyunda, 57 kilo ağırlığındadır. Göz rengi yeşildir. Almanca ve İngilizce bilen İnci Gökmen, profesyonel mankendir. 10 yaşında bir çocuğu vardır.



Müjgan Ağralı

Üç Maymun Kabare Tiyatrosu’nda oynayan Müjgân Ağralı, 1950 yılında İzmir'de doğmuştur. Kolejin son sınıfında bir dersten bekleyen Müjgân Ağralı’nın boyu 1.66, kilosu 53, göz rengi ise yeşildir. İngilizce ve Fransızcayı oldukça iyi bilmektedir. Sinemayı tiyatroya tercih eder.





Reyal Varol

Yarışmamıza İzmir'den katılan Reyal Varol, 1945 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Ortaokuldan sonra Düsseldorf'ta desinatörlük okulunda 1,5 yıl okumuştur. Boyu 1.64, kilosu 56’dır. Göz rengi ise kahverengidir. Saksafonist Cüneyt Varol'un eşi olan Reyal Varol, Almanca ve İngilizce bilir. Kocası ile 5 yıl Avrupa'da kaldı ve şantözlük yaptı.



Seyyal Taner

Avrupa’dan geldiğinin haftasına yarışmamıza katılan Seyyal Taner, 1948 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1.67 boyunda, 48 kg. ağırlığında olup gözlerinin rengi kahverengidir. Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilen Seyyal Taner, dünyanın birçok memleketlerini gezmiş, Anthony Quinn, Yul Brynner'le «Pancho Villa» adlı filmde oynamıştır. Madrid Özel Mankenlik Okulunu bitirmiştir.

ALINTI: SES DERGİSİ’NİN 1968 TARİHLİ 12. SAYISI



Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir